Честване на 40 години от полета на първия български космонавт!

април 12, 2019by admin0

По повод навършилите се 40 години от полета на първия български космонавт – Георги Иванов, почетни гости на Комплекс „Камчия“ бяха Генералният консул на Руската Федерация във Варна – Владимир Климанов, Александър Коржов – консул-съветник от Генералното консулство на Русия във Варна и учениците от СУЕО „Ал. С. Пушкин“.
Официалните ни гости бяха приветствани от изпълнителния директор на Комплекс „Камчия“ – Николай Недялков и Ръководството и учениците от Частно средно училище „Юрий Гагарин“.
Тържествената визита започна от Авиокосмическия център с Планетариум, където космонавта – изпитател и ръководител на центъра – Красимир Стоянов  показа на гостите уникалния за България аналог на спускаемия космически апарат СОЮЗ-ТМА.

Гостите имаха възможността да се запознаят отблизо със звездите, планетите и галактиките в цифровия Планетариум, където Генералният консул – Владимир Климанов разказа интересни факти за живота на първия човек излетял в Космоса – Юрий Гагарин.

Визитата продължи с пленителна беседа в Славянския център на комплекс „Камчия“, където учениците от Частно средно училище „Юрий Гагарин“ и СУЕО „Ал. С. Пушкин научиха нови, интересни факти за славянската култура.
Честит празник и да ни е жив и здрав първият ни космонавт – Георги Иванов!
Утре – на 12 април целият свят празнува Деня на авиацията и космонавтиката, когато се навършват 58 години от първия полет на човек в Космоса. 12 април е изключително специален ден и за нас, защото отбелязваме пет години от създаването на Частно средно училище „Юрий Гагарин“- първото училище в България, което работи по българските и руските образователни системи.

 

admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *